FERWERTER ORGEL IS ’AF’: FEESTELIJKE KERKDIENST

 

Ferwert – Het orgel van de hervormde kerk van Ferwert is compleet. Dat feit wordt komende zondag gevierd met een feestelijke kerkdienst waarin Ds. J. Tadema voorgaat.

Ruim achttien jaar geleden, in 1983, werd het orgel na een restauratie in gebruik genomen. Bij die restauratie bleven echter tien stemmen ongeplaatst. De firma Verschueren uit het Limburgse Heythuysen verzorgde de restauratie in de jaren 1982 en ’83 en heeft er nu voor gezorgd dat het nog ontbrekende prijpwerk geplaatst is.

Het orgel dateert van 1873, toen het gebouwd werd in de hervormde kerk van Ferwert, door de gebroeders Adema uit Leeuwarden. In 1939 kreeg het orgel de kas van het orgel uit de Dominicaner kerk in Leeuwarden.

 

Fasen

De tien stemmen die in 1983 nog ontbraken, werden in verschillende fasen geplaatst. In 1990 werd de Bazuin 16’ op het pedaal geplaatst en de Clairon 4’ op het hoofdwerk. Drie jaar later werden drie stemmen op het positief geplaatst: de Holpijp 8’, de Fluit 4’ en de Viola 8’. In december vorig jaar werden de laatste vier stemmen op het positief geplaatst: de Viola 4’, de Gemshoorn 2’, de Sesquialter 2 st. en de Basson-hobo 8’.

 

Harke Iedema uit Dokkum, vaste organist van de hervormde kerk in Ferwerd, is blij met de voltooiing van het orgel. ”It is min ofte mear ek myn libbenswurk. Ik bin yn 1970 organist wurden en doe binne we fuortdaliks oer de restauraasje begûn te praten. It is hiel moai om mei te meitsjen hoe’t it oargel stadichoan kompleet wurdt”. Het orgel heeft nu totaal 34 stemmen verdeeld over het hoofdwerk (12 stemmen), rugwerk (9), positief (7) en pedaal (6). De totale kosten van de restauratie van ’82/’83 en de latere aanvullingen bedragen ruim 270.000 euro. Dit bedrag is in zijn geheel bijeengebracht door de hervormde kerkleden, aldus Iedema.

Tijdens de dienst van komende zondag zal hij de Partita Christus, der ist mein Leben van Johann Pachelbel ten gehore brengen. Tijdens de verschillende solo’s zal Iedema de pasgeplaatste stemmen op het positief goed laten uitkomen, om de kerkgangers een beeld te geven van de nieuwste ’aanwinsten’ van het orgel. Daarnast speelt Iedema tijdens de dienst een zelfgecomponeerde fantasie over het koraal Wat God doet, dat is welgedaan.

Tijdens de feestelijke kerkdienst, die zondagmiddag om half vijf begint, is er verder medewerking van het Aalzumer kerkkoor onder leiding van Jelle Wagenaar.

 

Friesch Dagblad, 28 februari 2002